Móravárosi-Kinizsi SportKör
Friss hírek:
2020. május 24. (vasárnap)

Diszünnepély (archivált)

kinizsifoci-01-il.jpg
Szombat délelőtt ünnepélyes keretek között avatták fel és áldották meg Szeged-Móravároson, a Sancer-tavaknál a leendő Móra Balázs Sport és Szabadidőközpont alapkövét.

Sporttörténelmi nap volt 2012. szeptember 1-je az 1999 után újjászerveződött Móravárosi Kinizsi életében. Nógrádi Tibor Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő, a Magyar Labdarúgó-szövetség területi igazgatója elmondta, 2010-ben, amikor az önkormányzati képviselői posztért elindult, nem gondolta volna hogy a polgári élet így felkarolja a sporttevékenységeket. “Az 1931-ben Móravárosi Torna Egylet néven indult, majd az 1999-es ingatlanügyek áldozatává vált Kinizsi szerencsés időpontban alakult újjá. Úgy vélem, Szeged sportéletének meghatározó egyesülete kelt életre. Az egyesület olyan legendás labdarúgókat adott a magyar futballnak, mint Sándor Károly és Kocsis Lajos. A mostani felnőttek és ifik között is számtalan Csikar és Kocsis Lajos van, kívánom nekik, hogy ők is akkora sikereket érjenek el, mint a neves elődök” – mondta el.

Mint elhangzott, Móravároson a Sancer-tavaknál fog létesülni a sportközpont, melyen lesz egy 105 méteres labdarúgópálya, egy kisebb 20×40-es, épül egy öltöző, a tó körül pedig – melynek a vízszintjét a tervek szerint másfél méterrel emelik meg a Szegedi Vízmű Zrt. segítségével – egy futópálya is létesül. A sportközpont középső részén helyet kap a központi épület és egy játszótér is. A terveket Vakula Réka tervezőmérnök készített, az építési tervek pedig Magyari Csaba munkája nyomán készültek el. Nógrádi Tibor rajtuk kívül köszönetet mondott Veprik Róbertnek, a Szegedi Vadaspark igazgatójának, valamint Istókovics Zoltánnak a Szegedi Vízmű Zrt. vezetőjének, továbbá a móravárosi egyesület tagjainak és támogatóinak, valamint a városrészi iskola igazgatójának, Szabó Gábornak és a teljes tantestületnek.

alapko_06_il Ezt követően Tóth Lászlóné, a Toti Sport Kft. ügyvezetője bemutatta a Móravárosi Kinizsi csapatának új mezét, melyen az 1932-1999 és a 2012 évszámok jelzik az egyesület történetének mérföldköveit. Az új mezeket Csorba Ágnes, a Kinizsi elnök asszonya vette át, aki aztán átadta az ificsapat csapatkapitányának az egyik ünnepi mezt, a másikat pedig a legendás labdarúgónak, Sándor Károlynak fognak eljuttatni, aki sajnos egészségügyi okokból nem tudott eljönni az ünnepségre. Az elnök asszony elmondta, ritka pillanat az ilyen a magyar sporttársadalomban, ritkán támadnak fel megszűnt egyesületek. “Vannak a televízióban látható sportsztárokhoz hasonlóak a mi életünkben is vannak, akik példaképek kellene hogy legyenek” – mondta el az elnök asszony. Hangsúlyozta, óriási dolog, és Móraváros sportszeretetét mutatja, hogy a csapat újjáalakulásakor nem kellett toborozni, annyian jelentkeztek és jelentkeznek azóta is folyamatosan a csapathoz.

Ezt követően az ünnepség a leendő sportközpont helyén, a Fraknói utca végén folytatódott, ahol Nógrádi Zoltán, a körzet fideszes országgyűlési képviselője mondott előbb köszöntő szavakat, aláhúzva, hogy napjainkban talán a legkeményebb feladatba vágnak a móravárosiak, hiszen értéket teremtő alkotó munkát végezni manapság nagyon nehéz. Ezt követően Balogh József plébános megáldotta és felszentelte a Móravárosért feliratú márványtömböt, a Móra Balázs Sport- és Szabadidőközpont alapkövét.

A délután rendezett Móravárosi Kinizsi Apátfalva megyei III. osztályú találkozón aztán a csapat felavathatta új mezét is, igaz a frissen újjáalakult együttesnek nem sikerült szép eredménnyel köszöntenie a piros-fehér felsőt: 3-1-es vereséget szenvedtek a vendégektől az 1999 utáni első hazai bajnoki mérkőzésükön, még a Szabadság téren.

Hozzászólások: